Webbkunskap och WordPress childthemes

På måndag har vi som sagt prov i webbkunskap, men istället för att repetera texten i böckerna har jag under den senaste veckan lagt många timmar på att utveckla mitt eget childtheme i WordPress. Jag har läst en kurs i webbplatsutveckling tidigare och kommit fram till att det bästa sättet för mig att lära mig koda är genom att göra det själv.

Jag har använt WordPress för att göra hemsidor tidigare och tycker att det fungerar bra. Det är dock första gången som jag har gjort ett childtheme, och det känns som att jag har lärt mig massor! Hoppas bara att det märks på provet också…

Här har jag försökt beskriva lite kort vad ett childtheme är, vad det är bra för och hur det skapas. Om du vill veta mer rekommenderar jag WordPress Codex.

Varför Childthemes?

Ett childtheme görs för att man ska kunna göra förändringar i ett tema, utan att de försvinner om temat uppdateras. Det enda som egentligen behövs för att skapa ett childtheme är en mapp med en CSS-mall, att öppna ett ftp-program (jag har använt FileZilla under det senaste året och tycker att det funderar bra) och ladda upp mappen på samma plats som dess parenttheme. Det gäller alltså att ha sitt parenttheme installerat, och att döpa mappen med childthemet rätt så att WordPress känner igen och förstår att de hör ihop.

Som sagt så räcker det med att mappen innehåller en CSS-mall där man skriver in alla förändringar som man vill göra, de skriver i sin tur över föräldern. Om man vill göra mer omfattande förändringar av funktioner på sidan så kan man också göra kopior på de olika PHP-filerna och göra förändringar i dem. På det viset kan man skapa olika typer av sidor (till exempel med/utan sidomeny, förändra hur arkiverade inlägg visas eller koppla in Googles typsnitt).

Om man vill göra ett eget Childtheme med större förändringar än bara designen så kan det vara bra att kunna läsa lite PHP-kod, i alla fall tillräckligt för att se var olika funktioner ska klippas in. I övrigt är det bara att testa sig fram!

Mitt WordPress Childtheme

Mitt childtheme är baserat på WordPress egna Twentytwelve, som jag tycker är en bra grund att utgå ifrån. Bland filerna som jag har ligger CSS-mallen, en functions-fil och en egen startsida. Jag har också använt samma tema på en av mina andra webbplatser, där la jag dessutom in en nya fil för arkiverade inlägg per kategori, med några små förändringar.

I functions-filen la jag in kod som gör att rubrikerna visas med Googles typsnitt Montserrat och att startsidan fick en högerkolumn som ser ut som jag ville ha den.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *