Skapa en egen favicon i WordPress

carolyn-loow_favicon

Du vet den lilla bilden som syns framför vissa webbplatsers URL:er i webbläsaren? Den kallas för en favicon och är ganska lätt att själv lägga in på en webbplats i WordPress. En av mina klasskamrater, Malin Göransson, har beskrivit i sin blogg hur man lägger in den via en plugin, men jag tänkte istället beskriva hur man gör det i koden. Att göra förändringar direkt i webbplatsens kod istället för att inställera plugins är att föredra, eftersom varje installerad plugin gör att sidan tar längre tid att ladda. Dessutom är det inte så svårt, och om man (som jag) tycker att det är roligt att koda, så…

Favicon i WordPress

Först och främst behöver du formatera om bilden som du har tänkt använda så att den har rätt format. Om du har sparat bilden som .png så laddar du enkelt upp den i konverteringsverktyget Convertico, som gör om den till en .ico. Därifrån laddar du sedan ner den på din dator.

För att kunna koppla bilden i din kod så behöver den läggas upp på ftpn. Jag har tidigare tipsat om programmet FileZilla. Spara bilden i både huvudmappen för ditt tema och för hela sidan. Den ska alltså sparas på två ställen, när du sparar den i hela sidans rootmapp så kommer den att uppdateras i RSS-läsaren för dina följare.

När det är klart öppnar du Editorn i WordPress, och öppnar din header. Lägg in följande kod precis nedanför <head>:

<link rel="shortcut icon" href="<?php echo get_stylesheet_directory_uri(); ?>/favicon.ico" />

Om koden redan ligger där så kan du bli tvungen att ta bort din gamla favicon via FTP-programmet. Spara filen. För att kunna se förändringarna så kan du bli tvungen att starta om webbläsaren och tömma cachen.

Om du vill ha WordPress hela instruktion till hur man gör detta så hittar du den i WordPress Codex – Creating a Favicon.

1 thought on “Skapa en egen favicon i WordPress”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *